Lån penger når du skal reise til USA

Den velkjente utvandringen av nordmenn til USA foregikk i perioden 1825-1920. På den tiden var det drømmen om et bedre liv som fikk folk til å slippe alt de hadde i hendene og reise vestover. I dag er det ikke (nødvendigvis) de samme motivene som får folk til å reise til USA. Allikevel er det ingen tvil om at nordmenn for alvor har pekt seg ut verdens største økonomi som en favorittdestinasjon når man skal ut og reise.

En stor del av de kulturinntrykkene vi nordmenn konsumerer kommer fra nettopp USA, og det er nok den utenlandske kulturen vi best kjenner til gjennom TV, aviser og andre mediekanaler. Da er det ikke rart at nordmenn ofte har en trang til å ”komme seg over dammen” og besøke et av verdens mest spennende land.

Hva koster en ferie til USA?

Svaret på dette spørsmålet er ganske vanskelig å få frem uten å ha mer konkret informasjon i bunn. Skal du på en kort shoppingtur før jul til smeltedigelen New York? Eller hadde du tenkt å samle tre venner i en bil og kjøre hele ”Route 66”?

Som du kanskje forstår: prisen avhenger ikke bare av hvilken type ferie du har planlagt, men også i hvor stor grad du prioriterer å bo fint og luksuriøst. USA er det landet med flest hoteller/moteller/”bed n breakfast” i hele verden, og variasjonen av ulike overnattingssteder er enorm uavhengig av hvor du befinner deg i landet. I tillegg er USA hjemlandet til den utrolig hendige overnattingstjenesten Airbnb. Det å finne overnatting billig (eller dyrt) er ikke akkurat noe problem i USA.

Flybilletter har ikke bare blitt billigere de siste årene, men også mye mer tilgjengelig. Norwegian startet en kamp mot SAS da de i 2013 valgte å satse på langdistanseflygninger til blant annet New York. Det la grunnlaget for en priskrig som har vart helt frem til skrivende stund, og som ikke ser ut til å avta med det første. At lavprisselskaper kaster seg inn i kampen om å tilby nordmenn billige billetter på flyvninger til USA forteller at USA-turen vil bli mye billigere i dag enn det den var for ti år siden.

Det er viktig å budsjettere. Les deg opp på internett om hvilke kostnader som vil bli forbundet med de destinasjonene du skal besøke og skap deg et bilde av hvor mye feriereisen vil koste. Det kommer til å hjelpe deg når du skal spare opp penger eller søke lån for å få USA-drømmen realisert.

Hvordan kan man finansiere en ferie til USA?

Litt avhengig av hvor mye du regner med at den kommer til å koste kan man alltid spare opp penger før avreise. Oppsparing er ikke bare den mest fornuftige måten å finansiere en ferietur på, men det er så definitivt også den kjedeligste og den som krever mest tålmodighet. Med dagens utviklede flyteknologi og, som tidligere nevnt, store utvalg av flyselskaper som tilbyr USA-ferier for nordmenn, så har det blitt ganske vanlig å ta noen ”spontanturer” til LA, California eller New York. I de tilfellene er det vanskelig å spare opp mye penger på kort tid. Heldigvis har man forbrukslån.

Et forbrukslån er et lån som blir utstedt av norske banker og gis kun til mennesker som har en fast inntekt. I tillegg til å være over 18 år, så skal man heller ikke ha noen betalingsanmerkninger hvis man ønsker å få et slikt lån innvilget. De aller fleste norske voksne faller altså inn under denne kategorien, og da er veien til et innvilget lån svært kort. Hvis du bestemmer deg på mandagen for at du ønsker å dra til USA i helgen, så er det faktisk en reell sjanse for at du har fått et lån innvilget allerede neste dag og dermed kan kjøpe flybilletter og hotellopphold et par dager før avreise.

Fortvil ikke: du trenger ikke bevege deg vekk fra mobilen eller datamaskinen for å søke om et slikt lån. Samtlige seriøse forbrukerbanker har i dag en velutviklet nettside der man kan søke lån direkte i nettleseren. Ikke bare er det kjapt og enkelt å søke, men de fleste banker gir svar på lånesøknaden i løpet av et par dager. Det høres kanskje for godt ut til å være sant? Det er det ikke. Prøv selv!

Hvilke andre økonomiske tips er verdt å vite om før en slik tur?

Forsikring. Pass på at du har ordentlig reiseforsikring før du drar til USA. Da VG lagde en sak på hvor det koster mest penger å bli hasteinnlagt på sykehus uten å være forsikret, så kom de frem til at et sykehus i New York tar mellom 83,000 og 112,000 norske kroner DAGLIG for å huse norske pasienter. Det er mer enn du har råd til.

Leie av bil. Man kan leie en bil uhyre billig i USA, men pass på at det finnes en del turistfeller der ute. Bilutleie til utlendinger har vokst seg frem som virkelig stor business i Amerika, og slike markeder vil alltid tiltrekke seg svindlere og folk som ser sitt snitt i å tjene litt ekstra på noen naive turister. Gjør research før du leier bil.

Tips. Tipsing blir ofte sett på som et krav når man er på restaurant her hjemme, men i USA er det enda strengere. Taxisjåfører, pikkoloer, gatemusikanter og servitører – ALLE forventer en liten påskjønnelse som følge av å yte litt ekstra service.